Wat is MindSonar®?

Hoe je denkt en hoe je naar de wereld kijkt, maakt hoe je je voelt en hoe je gedraagt. MindSonar® is een webbased psychologisch systeem dat je denkstijlen meet, vaststelt vanuit welke waarden je naar de buitenwereld kijkt en inzicht geeft in wat dit betekent. MindSonar® stelt vragen, legt keuzes voor en  kijkt naar patronen in jouw antwoorden. Het meet niet wat je denkt maar hoe je denkt.

 

Het unieke aan MindSonar® is dat het jouw denkstijl in een bepaalde context meet. Hoe je denkt is immers per situatie verschillend. MindSonar® stopt je niet in hokje en plak geen stempel op. Je hebt waarschijnlijk zo je voorkeuren, maar niet in iedere situatie denk en gedraag je je hetzelfde. 

 

Je kent het misschien wel. In je privésituatie ben je daadkrachtig, weet je wat je wil en krijg je dingen voor elkaar en mensen begrijpen je. Waarom lukt het je tijdens die vergadering dan niet? Of wanneer je aan tafel zit met die belangrijke klant, waarom begin je dan te twijfelen en hakkelen. Of misschien is het bij jou wel juist andersom:  Op mijn werk ben je op je best, en zodra je thuis kom, lijkt het wel alsof je alleen maar het verkeerde doet

 

MindSonar® geeft inzicht en helpt je je effectiviteit en communicatie te verbeteren en je kwaliteiten optimaal te benutten. 

 


Wat kan je met MindSonar®?

 Omdat MindSonar® context afhankelijk werkt, kan het voor vele doelen ingezet worden. Het heeft zijn effectiviteit bewezen in een vele situaties.

  • Ondersteuning persoonlijke ontwikkeling
  • Verbetering communicatie tussen mensen
  • Betere samenwerking (zelfsturende) teams
  • Effectievere aansturing - bereiken van resultaten
  • Implementatie veranderingstrajecten
  • Modelleren excellente medewerkers
  • Werving en selectie

 Hoe wil jij  MindSonar® inzetten? Neem contact op voor de mogelijkhedenMindSonar® meet denkstijlen. Denken betreft niet alleen je gedachten, maar ook wat je voelt, hoe je waarneemt en wat je doet. 

 

Hoe je denkt (je denkstijl) bepaalt wat je opvalt en wat je ontgaat. Het is een filter voor wat je wel en niet ziet en hoort in je omgeving.

 

Wat je denkt en wat je waarneemt maken samen wat je voelt. Deze drie samen maken op hun beurt weer hoe je je gedraagt en hoe je handelt in een bepaald situatie. 

 

Een van de uitgangspunten van MindSonar® is dat je in verschillende situaties anders kunt denken. MindSonar® meet dan ook altijd je denkstijl voor een bepaalde situatie. 

 Geen persoonlijkheidstest

MindSonar® is geen traditionele persoonlijkheidstest. Persoonlijkheidstests zullen je vertellen hoe je bent als persoon; altijd en onder alle omstandigheden. Veel mensen voelen zich beperkt en 'in een hokje gestopt' door dit soort tests. Sommige persoonlijkheidstests geven zelfs een waardeoordeel over iemands persoonlijkheid.

 

MindSonar® meet hoe je denkt in een specifieke situatie. Het gaat ervan uit dat je anders zult denken in verschillende situaties. MindSonar® neemt niet aan dat een denkstijl goed of slecht is. Elke denkstijl heeft zijn tijd en plaats waar ze nuttig kunnen zijn. Elke metaprogramma heeft zijn nut. Of ze adequaat zijn hangt af van de context en zijn doel.

  

 

Voorbeeld MindSonar Profiel
Voorbeeld MindSonar Profiel

 

 Resultaat MindSonar®?

Een diepgaand profiel van 30 pagina's over hoe je denkt in een bepaalde context waardoor het onzichtbare zichtbaar wordt.In communicatie zijn we veel gericht op de inhoud, op wat iemand zegt.  De betekenis van communicatie wordt echter meer bepaald door hoe iemand iets zegt, door de vorm in plaats van de inhoud.  In die vorm  zijn  patronen zichtbaar die maken hoe iemand waarneemt, denkt en doet. Deze patronen zijn de metaprogramma's en beschrijven gedrag, niet hoe iemand is.  .

Binnen MindSonar® werken we met 13 groepen metaprogramma's. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld:

  • Proactief - Reactief: Begint iemand meteen aan de klus of is iemand meer beschouwend en denkt eerst na.
  • Naartoe - Vanaf: Is iemand doelgericht, weet hij waar hij naar toe wil of vooral wat zeker niet.
  • Specifiek- globaal: Ziet iemand alle details en is erg precies of zijn de grote lijnen genoeg

Wie gebruikt het? 

 

MindSonar® wordt over de hele wereld gebruikt door consultants, coaches, trainers en ontwikkelaars van organisaties. Met het MindSonar®-systeem bereiken wij het hart van je denken.

 

Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 25.000 profielen afgenomen. MindSonar® is een Nederlandse ontwikkeling en bestaat sinds 1985.  Het mag alleen gebruikt worden door getrainde en gecertificeerde MindSonar Professionals.